3 oktober, 2023
Door Dinès Quist
De mijlpaal van vijftig jaar Wessels Tegels is er één om trots op te zijn. Die trots is terug te zien op de vele fotocollages die door het hele pand hangen. Bij de ingang bijvoorbeeld prijkt een collage van de verschillende bedrijfspanden door de jaren heen, met als startlocatie het éénmans-kantoor van oprichter (wijlen) Nico Wessels aan de Gebroeders Ketteringstraat. Maar weinigen van de huidige werknemers hebben deze beginperiode meegemaakt, want met een gemiddelde leeftijd van zo’n veertig jaar toont het personeelsbestand een jong en dynamisch team.
Niemand is meer dan een ander
Auke Borckink is sinds 2019 de algemeen directeur van Wessels Tegels. Borckink kocht in dat jaar samen met Nico Niehoff, eigenaar van Dei Capital, de aandelen van Wessels. Samen werken zij aan het doorzetten van de gestage groei van het bedrijf. “Al jaren laten we een groei zien van gemiddeld 5 procent per jaar”, vertelt Borckink. “Dat willen we in de toekomst vasthouden. Groei in kleine stapjes zorgt voor stabiliteit en dat past bij ons.”
Niet alleen de groei is stabiel maar ook het personeelsbestand zit gedegen in elkaar. “We hebben gelijkheid hoog in het vaandel staan. Niemand is meer dan een ander, we doen het met z’n allen.” Dat saamhorigheid belangrijk is binnen het bedrijf, getuigen de foto’s aan de wanden in het magazijn. Op levensgrote collages staan de vele bedrijfsfeestjes afgebeeld. Ook het laatste bedrijfsuitje naar Valencia pronkt tussen de schappen vol met tegels. Daarop is de excursie te zien naar een enorme tegelfabriek in Valencia en ook het jetski-avontuur van het personeel op de Middellandse zee.
Optreden Normaal in bedrijfspand
Ter ere van het 50-jarig bestaan nodigde Wessels Tegels zijn zakenrelaties uit op een ‘Tour de Schans’, een kijkje achter de schermen van de Zwarte Cross. Dat uitstapje was niet geheel per toeval uitgekozen, want Wessels heeft een oude connectie met het festival. Begin jaren tachtig was het tegelzetbedrijf uit zijn jasje gegroeid en het bedrijfspand aan de James Wattstraat was in aanbouw. De Achterhoekse band Normaal, toen nog niet bekend, was opzoek naar een locatie om op te treden. Nico hield wel van een feestje en bood zijn pand aan. Een grote zwartwit foto uit die tijd hangt nu nog als waardevolle herinnering in het magazijn. Helaas heeft het bedrijf afscheid van Nico moeten nemen, evenals van meerdere mensen binnen het bedrijf. Dat is ook de reden dat Wessels Tegels rondom het gouden jubileum een donatieactie opzette voor KWF kankerbestrijding. In totaal werd 10.000 euro bijeengebracht voor het KWF.
Getallen op een rijtje
– Dagelijks zijn er zo’n 140 tegelzetters onderweg door heel Nederland.
– Daarvan zijn er 40 in vast dienstverband, de rest is zzp’er.
– Zij worden aangestuurd door 20 medewerkers op kantoor.
– Wessels Tegels betegelt jaarlijks zo’n 7500 badkamers, toiletten en keukens
– Dat is in 50 jaar tijd tegelwerk van een stad ter grootte van Utrecht.
– Er gaan wekelijks zo’n 8 vrachtwagens met tegels het magazijn in en uit.
– Jaarlijks wordt er zo’n 75.000 meter aan aluminium tegelprofielen verwerkt.
– De Wessels Groep heeft dagelijks 250 personeelsleden aan het werk.
Historie
Nico Wessels startte zijn tegelzetbedrijf officieel in 1973. Binnen korte tijd had Wessels dertig man aan het werk en groeide het bedrijf uit zijn voegen, in 1981 verhuisde het naar de James Watt straat. Werner Hegeman was in die tijd op zoek naar werk en stapte het tegelzetbedrijf binnen. Met zijn komst ging Wessels al snel naast arbeid ook materialen leveren. Er kwam een magazijn, een heftruck en busjes. Het bedrijf groeide en in 1995 werd Hegeman mede-eigenaar. Opnieuw groeide het bedrijf uit zijn jasje en er werden plannen gemaakt voor nieuwbouw aan de Nobelstraat. In 2009 werd het nieuwe pand aan de Nobelstraat 2 in gebruik genomen.
Wessels Groep
Om de klanten nog beter te kunnen bedienen vond een aantal overnames plaats. Zo werd in 2006 Greven Natuursteen overgenomen en vijf jaar later De Corbeel. Beide bedrijven werden samengevoegd aan de Rondweg zuid in Winterswijk. In 2016 volgde Betting & Ressing Tegels dat inmiddels verhuisd is naar Groenlo. Later zijn ook Dove Natuursteen uit Enschede en MAY Tegelwerken in Soest aan de lijst toegevoegd. Daarmee groeide Wessels Groep verder uit en mag Wessels Tegels zich inmiddels marktleider noemen in het projectmatig betegelen voor alle grote aannemers in Nederland.
“Onze kracht ligt in het behouden van gezonde zakenrelaties. Zo leveren wij bijvoorbeeld al dertig jaar lang al het tegelwerk voor de conceptwoningen van de BAM,” vertelt Borckink. “We deinzen ook niet terug voor uitdagingen. We betegelden bijvoorbeeld ooit een liftschacht van zeventien verdiepingen hoog met een mozaïekafbeelding van een waterval. Onze visie voor de toekomst is: doorgaan op dezelfde voet, met het fantastische team dat we hebben en het enorme netwerk van vakmensen. Want je kunt nog zulke mooie projecten scoren, maar zonder je mensen kun je helemaal niks.”
Wessels Tegels vier 50-jarig jubileum. Foto: PR
Beste Jacqueline Buhler,
allereerst dank dat u zich om de Nederlandse taal bekommert.
Da’s tamelijk uniek.
Verreweg de meeste Nederlanders laten zich braaf africhten in het Amerikaans en zijn daar heel trots op en blij mee.
Griezelig inderdaad.
Kijk es naar de 60-er -jaren serie : The Prisoner / Patrick Mc. Goohan. 1967 British TV series.
Een in Wales gedraaide serie die nu meer dan ooit actueel is.
De blije burgers in deze serie… zo zijn wij Nederlanders.
Commercieel zijn wij al eeuwen tot in de verste uithoeken aanwezig in deze wereld maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
Ook hebben we niet een echte hoofdstad.
Een trendvolgend provincieplekje waar braaf alle taal- eigenheid wordt weggegooid ten voordele van kauwgom Amerikaans.
Hoe anders is dat in Parijs, Brussel, Berlijn, Stockholm etc.
Daar zijn ze trots op hun eigen taal.
En terecht.
Globalisering is ook verscheidenheid.
Lallend en schreeuwend lijden wij Nederlanders aan een ongelooflijk cultureel minderwaardigheidscomplex.
Deze zaken kunnen m.i. veel beter in proportie komen met het Nederlandse zijn wie we zijn.
Ongevraagd stuur ik u onderstaande tekst door.
Die richtte ik naar de Nederlandse overheid.
En telkens maar weer is daar de laffe respons: niet achter mogen blijven in de globalisering.
Waarom stuur ik u dit toe?
Wellicht kan ik met een aantal reclame -ideeën en concepten meehelpen om onze hartstikke leuke Nederlandse taal te behouden en promoten.
Groet en dank,
Ton de Wit. 1030 Brussel.
——————————————————————————————————–
L.S.,
ik was een paar dagen in Nl. Deventer/ Zwolle en ook daar valt het weer pijnlijk op:
Niet alleen zorgt het brave en gehoorzame Nederlandse minderwaardigheidsgevoel voor een willoos inleveren van de eigen Nederlandse taal in elke winkel, in elke straat en in elke kroeg,
maar ook wordt het Nederlands dàt dan nog gebruikt wordt, uitgesproken met een steeds gekker wordend Amerikaans accent.
Alsof we allemaal eigenlijk uit de USA komen en ons schaamtevol genoeg een tijdelijke tussenstop hebben moeten “laten welgevallen” in Nederland.
Ik ben een Nederlander in Brussel en hou niet alleen van mijn moerstaal die ik zo’n 20 jaar heb onderwezen aan Franstaligen hier,
maar wil die Nederlandse taal ook in ere houden.
Waarom? Een leuke en rijke taal vol uitdrukkingen die nergens anders gebruikt worden.
Een aap die uit de mouw komt hebben we nergens anders.
Conservatief?
Welnee progressief!
Nederlands kan de taal van de toekomst zijn.
Het is ronduit GRIEZELIG om te moeten merken tot hoever het afgerichte Nederlandse minderwaardigheidsgevoel eigenlijk gaat bij het doodzwijgen en in stilte vermoorden van haar eigen taal: Nederlands.
In Ierland b.v. werd en wordt er voor 800 jaren geijverd voor de eigen Ierse Taal.
En Nederland?
Wij leveren braaf in, zelfs zonder dat ook maar iemand daarom vraagt!
“Globalisering” in vredestijd.
Kan je nagaan hoe “globaal” Nederlanders zich gedroegen in oorlogstijd (…)
Komt China binnenkort aan de macht, beginnen wij Nederlanders plotseling uit volle borst Chinees te kwebbelen.
“Globalisering” is dan opnieuw het excuus.
Maar houdt die “globalisering” een totaal wegcijferen in van wie wij zélf zijn, van onze eigenheid?
“M’n rug op”… zegt de pragmatische Nederlander.
Tot leedvermaak van elke Franstalige die hier in Brussel zuchtend aan een cursus Nederlands moet beginnen:
“Als die Nederlanders zich zélf al zo schamen voor hun eigen taal…waarom zouden wij dan nog Nederlands moeten leren?”
Wat een armzalig volkje zijn wij eigenlijk, toch?
Commercieel tot in de verste uithoeken van deze wereld aanwezig maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
PRAKTISCH zijn er een aantal mogelijkheden:
* U laat de Nederlandse taal in stilte een zelfmoord of moet ik zeggen apoptose (?) ondergaan. Niemand zal erom treuren. Maar dan wél graag een kordater, resoluter, krachtiger AFSCHAFFING van die Nederlandse taal in die zin dat er– vanaf nu – alleen nog maar Amerikaans gesproken, geschreven en GEDACHT gaat worden.
-Financieel voordeel: Dit bespaart enorm veel geld en uiteindelijk is geld de enige maatstaf voor ons Hollanders…. Hoeveel bespaar ik en hoeveel schuift het.
-Moreel voordeel: wie kan het gemompel en gestotter van een zelfmoordenaar die spartelend maar nog steeds levend aan een huizenhaak hangt, blijven aanzien/aanhoren? Genadeschot. Duidelijkheid. Of een levensreddende ingreep.
*OF U kiest ervoor –al dan niet na omvraag in “het veld” om de Nederlandse taal te laten voortbestaan. Maar dan ook graag een volledige en hartstochtelijke STEUN aan Nederlandse cultuurdragers zoals Hollandse en Vlaamse schrijvers, dichters, theatermakers, muzikanten, schilders etc. Deze mensen worden nu in de marge gedwongen en verplicht om zich eerst als succesvolle ondernemer te profileren voordat ze aan hun kunstzinnige hartenkreten toe zijn.
Toch zijn die kunstzinnige vormgevingen wel degelijk winstgevend. Als we alleen al kijken naar de financiële waarde van een Manneken Pis, een simpel zeikerdje dat miljoenen per jaar oplevert, de Eiffeltoren in Parijs, Marble Arch in Londen of de Gaudi -werken in Barcelona, dan zien we dat deze vomgevingen een massale hoeveelheid geld in het laatje brengen. Bingo! Het enige dat telt voor ons Hollanders.
Ja toch?
OK dan , de sombere opgepoetste schilderijtjes van Rembrandt c.s. daargelaten.
Of denk aan de Scandinavische film-export: levert miljoenen /miljarden op!
Dat zijn landen met nog geen derde van de Nederlandse bevolking, die zo’n 80 jaar geleden al duidelijk en bewust gekozen hebben voor het voortbestaan van HUN EIGEN cultuur en taal.
En Nederland? Daar praten we ondertussen perfect Amerikaans.
Nederland loopt op cultureel vlak zo’n 80 jaar achter op de Denen, Zweden, Noren, Finnen.
Nou en?
Maar cultuur is poen!
En cultuur is ook identiteit, een eigen bakkes.
Door NU een keuze te maken: AFSCHAFFING of BEHOUD van de Nederlandse taal bespaart u miljoenen Euro.
Fantastisch toch?
De vraag is zelfs of het Nederlandse volk het überhaupt in de gaten zal hebben dat hun moerstaal is afgeschaft. “Met stille trom vertrokken.”… Waarschijnlijk zal er niemand in Nederland protesteren tegen een afschaffing.
Een Goebbels had zich geen vollediger en gehoorzamer onderwerping aan zijn propaganda durven voorstellen…die Holländer DENKEN sogar auch noch in unserer Sprache!
Toch…Waarom geen constante Nederlandse of Europese tegenhanger van ons dagelijks aankotsende Amerikaanse propaganda zoals
NY, Los Angeles Dodgers , Stars ’n Stripes etc. etc. ?
Waarom die dollarpropaganda niet op onze kleding vervangen door hardnekkige teksten als Waddinxsveen Zuid, Mariapolder, Zutphen, Schin op Geul, Slochteren en Vlaardingen?
Kunnen we het ons voorstellen dat een New Yorker met Den Haag op zijn bloes rondloopt?
Waarom die Hagenees dan wél met die N.Y.-reclame?
Mocht u het FINANCIËLE – we hebben het hier uiteraard niet over cultuur– belang erkennen van mijn suggesties en die in de praktijk willen brengen- wil ik hierin ook financieel erkend worden met 1 procent van de bespaarde kosten. FOR SURE.
Thank you ever so much.
Groet,
Ton de Wit. Brussel. Nederlandse toneelschrijver, regisseur en acteur in Brussel.
graag zou ik de buurtbus willen rijden
Hoi,
Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
Groet W. Kemperman Wehl
Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws
ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt
Dag Jolien, Heb je belangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon of kijk voor meer informatie op http://www.vrijwilligerscentraledoetinchem.nl of via info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl 0314-366734. Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws