REGIO – Ook in het tweede kwartaal van 2024 was er een verdere toename van het aantal stoppende ondernemersvestigingen te zien, terwijl het aantal startende vestigingen bleef afnemen. In het eerste kwartaal van dit jaar was er een vergelijkbaar beeld te zien. De toename van het aantal faillissementen nam ten opzichte van het eerste kwartaal wel af. Dat signaleert de Kamer van Koophandel (KVK) in het KVK Trendrapport Q2 2024.

Het aantal starters bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 61.864, dat is een afname van 9,2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen het er 68.161 waren. Het aantal stoppers nam juist met 12% toe naar 33.136 in Q2 2024 en het aantal faillissementen steeg met 15% naar 929 die periode. In totaal stonden er eind juni 2.554.436 vestigingen ingeschreven in het KVK Handelsregister. Per saldo nam het aantal vestigingen op jaarbasis nog steeds toe, er was dit kwartaal een stijging van 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023.

Als oorzaken van de terughoudendheid bij het starten ziet het KVK onder andere de aantrekkelijker cao’s van de laatste jaren en de behoefte aan een grotere zekerheid om een bestaan op te bouwen, deze zaken maken een dienstverband in vergelijking met het ondernemersschap aantrekkelijker. Ook de Wet Verduidelijking Arbeidsrelaties (Vbar) en de aanstaande verscherpte handhaving van de Belastingdienst lijkt een rol te spelen in de afname van het aantal starters. Daarbij lijkt in bepaalde sectoren momenteel verzadiging te zijn van het aantal ondernemers.
Ook bij de toename van de stoppers ziet KVK een aantal zaken veelvuldig terugkomen, zoals personeelstekort, geen bedrijfsopvolging en problematische schulden.

In vrijwel alle sectoren is een afname van het aantal starters per 1.000 vestigingen waarneembaar. In de bouwsector is deze afname met 19% het sterkst, terwijl er hier in augustus vorig jaar nog sprake was van een groei van het aantal starters (4%). Met een toename van 22% was in deze sector ook de stijging in het aantal stoppers relatief hoog.
Een grote teruggang is te zien binnen de branche ‘elektronische bouwinstallatie’. Hier nam het aantal starters af met 45%, terwijl het aantal stoppers met eenzelfde percentage is gestegen. ‘Leggen van elektriciteits- en telecommunicatiekabels’ is met een ruime verdubbeling (+53%) van het aantal stoppers ook flink teruggelopen.
Opvallend is de stijging van het aantal stoppers in de koeriersbranche binnen de logistieke sector.

De KVK ziet het aantal starters afnemen en het aantal stoppers toenemen. Foto: Mark Ebbers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien