REGIO – Voor de meeste leerlingen en docenten in Gelderland zit het schooljaar 2023-2024 er op. Medio augustus begin het volgende schooljaar, maar veel scholen hebben het personeelsbestand en de roosters nog lang niet rond. Zo’n tiende deel van de basisscholen heeft nog openstaande vacatures, en zo’n derde deel van de middelbare scholen (vmbo, havo, vwo). Dat meldt het ANP.

Op de vacaturewebsite Meesterbaan staan ruim 3200 vacatures in het onderwijs open. Vorige week kwamen er in drie dagen ruim 400 bij. De meeste vacatures zijn voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Het aantal vacatures in het basis- en voortgezet onderwijs is nu bijna twee keer zo hoog als vier jaar geleden, toen er een vergelijkbare invetarisatie plaatsvond. Wel is het aantal vacatures dit jaar iets gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2023. Die vergelijking is echter vertekend doordat vorig jaar nog met overheidssubsidie corona-achterstanden werden weggewerkt, dat joeg de behoefte aan onderwijzend personeel extra op.

De meeste vacatures voor docenten staan open in de grootste steden van Nederland in de Randstad. Maar ook daarbuiten is de vraag groot. Zo staan in Eindhoven, Tiel en Almelo vele tientallen vacatures open.

Volgens het UWV behoort het onderwijs momenteel tot de sectoren met de grootste personeelstekorten. De ergste krapte op de arbeidsmarkt als geheel lijkt volgens de instantie voorbij, maar in het onderwijs wordt die alleen maar erger.

De oorzaken van het tekort zijn volgens deskundigen vergrijzing van het huidige docentenbestand en daarmee veel pensionering, maar ook uitval door relatief jonge en startende docenten die al vrij snel het onderwijs weer verlaten. Aan de andere kant komen er onvoldoende nieuwkomers vanuit de lerarenopleidingen. De opleidingen voor docenten basisonderwijs (pabo) wordt weer wat populairder, maar ook dan duurt het nog een aantal jaren voordat de afgestudeerden beschikbaar zijn. Het aantal studenten op lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs daalt al jaren. uitval door startende leraren die het onderwijs snel weer verlaten en onvoldoende instroom vanuit de lerarenopleidingen. Het tekort aan leerkrachten zat hem tot voor kort vooral in exacte vakken en talen, maar breidt zich uit naar maatschappelijke en kunstvakken.

Met name op middelbare scholen (voortgezet onderwijs) zijn veel docentenvacatures nog niet ingevuld. Foto: Mark Ebbers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien