DOETINCHEM – “Hoe kan een situatie zo uit de hand lopen?”, vroeg een van de studenten zich verbaasd af toen hij aan zijn vrijwilligersklus via Present begon. Samen met zeven medestudenten van het Graafschap College, sector Economie en Dienstverlening, ruimde hij de tuin op van een alleenstaande vrouw met drie jonge kinderen.

Volgens hun docent was het een leerzame ochtend. Het project was onderdeel van het leerdoel burgerschapsvorming. ‘Deze dag geeft ze wel een inkijkje in onze maatschappij en onder welke omstandigheden sommige mensen leven’, aldus de docent. De vraag van de student is begrijpelijk. “In veel gevallen zien we dat het een opeenstapeling is van tegenslagen”, laat Josefien Nahuis, coördinator van Present weten. “Dat leggen we ook altijd uit aan de groep vrijwilligers die komt helpen zodat er bij hen begrip ontstaat.”

Kwetsbaar
Hier was sprake van een urgente hulpvraag van een kwetsbaar gezin. De vader heeft het gezin verlaten, de moeder doet haar best, maar het is haar boven het hoofd gegroeid. De tuin is geleidelijk in een enorme rommel veranderd. Puin, afgedankte spullen, volle vuilniszakken; het was voor de drie kinderen een zeer onveilige situatie en voor de buren ook onprettig.
De studenten zetten hun oordelen aan de kant, stroopten de mouwen op en gingen met veel energie aan de slag. Maar liefst zes aanhangers vol puin en vuilnis brachten zij naar de stort. “Dit is zo’n opluchting voor me”, vertelde de vrouw. “Geweldig dat deze jonge mensen dit voor mij doen.”
Binnenshuis moet ook nog het nodige gebeuren, dat gaat Present een volgende keer aanpakken. Josefien Nahuis: “Een schone, opgeruimde, gezellige leefomgeving is voor veel mensen die door allerlei tegenslagen in de problemen zijn geraakt een eerste belangrijke stap om hun leven weer op orde te krijgen. We hebben soms geen idee van de betekenis van zo’n eenmalige vrijwilligersklus.”

Iets voor een ander betekenen
Lijkt het jou ook leuk om samen met collega’s, vrienden of andere groep iets te betekenen voor een kwetsbare stadgenoot? Neem dan contact op met Present en alles wordt geregeld. Coördinator van Present Doetinchem is Josefien Nahuis, e-mail: josefien.nahuis@presentdoetinchem.nl of tel. 06-4860 8993. Of neem een kijkje op de website.

Acht studenten van het Graafschap College ruimden voor Present een tuin leeg. Foto: PR

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien