BREDEVOORT – Momenteel leven er meer dan acht miljard mensen op de aarde en dit aantal blijft de komende jaren groeien. De vraag hoeveel mensen de aarde aan kan wordt hierdoor steeds relevanter. Hoe kunnen we met zoveel mensen leven en wonen zonder dat we de aarde overvragen? Een van de antwoorden is duurzaam wonen. Maar wat betekent het om duurzaam te wonen? Met welke grondstoffen kunnen we bouwen? En waar liggen de maatschappelijke knelpunten en kansen? Op vrijdag 20 januari gaan tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort drie interessante gasten in gesprek over duurzaam bouwen.

De wereldbevolking neemt toe en daarmee ook de vraag naar grondstoffen, voedsel en landoppervlak. In Nederland zien we de bevolkingsgroei onder andere terug in een exponentieel groeiende vraag naar woningen. Ondanks het nijpende woningtekort wordt er nog niet volop gebouwd door bouwbedrijven. Dit komt onder andere door het huidige stikstofbeleid en het tekort aan materialen. Zijn er nog voldoende grondstoffen om te bouwen? En waar komen die grondstoffen vandaan?

Not in my backyard!
Voor het dagelijks leven maken we gebruik van vele grondstoffen zoals lithium, kobalt en neodymium. Bij veel van de grondstoffen die we gebruiken is de herkomst ervan voor ons onbekend of een ver-van-je-bed-show. Wie wist dat zelfs de bekendere grondstoffen als ijzererts en aluminium erts van ver buiten Nederland komen?
In Europa en Nederland zijn echter diverse grondstoffen te vinden en te winnen, maar de lokale bevolking is er vaak op tegen. “Niet in mijn achtertuin!” is een kreet die regelmatig naar voren komt wanneer het gaat om infrastructuurprojecten. Grondstoffen worden daarom nu veelal op de wereldmarkt gekocht. Ondanks we niet afhankelijk willen zijn en de grondstoffen gewonnen worden onder omstandigheden die in Nederland niet getolereerd zouden worden.
Toch worden er ook in Nederland de nodige delfstoffen gewonnen: veelal zand, grind, klei en onder andere in Oost-Achterhoek kalksteen. Zonder winning van zulke grondstoffen is er geen woningbouw of wegenbouw mogelijk. Maar zijn we altijd bereid om de consequenties van het winnen van grondstoffen te accepteren? Zijn er duurzame alternatieven en waar komen deze vandaan?

En hoe zit het winnen van grondstoffen dichtbij huis: grindwinning net over de grens bij Suderwick, kalkwinning in Ratum en zandwinning bij Groesbeek? Zal wel moeten of liever niet? Of liever in de Noordzee met alle gevolgen van dien voor de zeebodem ecologie?

In gesprek met ervaringsdeskundigen
In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort gaan we deze avond onderzoeken wat de uitdagingen voor grondstoffen voor de bouw zijn. Dit doen we in gesprek met elkaar en een drietal interessante gasten. Te gast zijn Leonie van de Voort, Gerard ten Dolle en Willy Smit. Met hen spreken we over de uitdagingen van het vinden van de juiste grondstoffen voor de bouw.

Leonie van der Voort is Wagenings ecoloog en directeur van Cascade, de bedrijfsvereniging voor de zand- en grindwinning. Cascade maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van grondstoffen voor de bouw op de middellange termijn.

Gerard ten Dolle werkt voor Sibelco en geeft leiding aan het werk in de bekende Winterswijkse steengroeve. In de steengroeve worden verschillende kwaliteiten kalksteen afgegraven. Daarnaast is er ook een opwerkingsfabriek, waarin ook materiaal van buiten Nederland (bijvoorbeeld mangaanerts uit West-Afrika) verder wordt opgewerkt tot grondstof voor de industrie.

Verder neemt Willy Smit deel aan het gesprek. Hij is algemeen directeur bij WAM&VanDuren Bouwgroep in Winterswijk. Dit bedrijf legt zich onder meer toe op duurzaam en circulair bouwen met onder andere bio-based bouwstoffen. Smit stond afgelopen jaar op de Floriade met een ontwerp waarin verrassende nieuwe materialen voor de woningbouw getoond werden.

Meet Up Bredevoort
De Meet Up in de Koppelkerk reikt Ahterhoekers informatie aan over actuele ontwikkelingen in hun omgeving. Niet alleen de drie sprekers komen aan het woord, maar ook bezoekers krijgen de gelegenheid om hun kennis en ervaring te delen.

De avond start op vrijdag 20 januari om 20.00 uur en duurt twee uur. De gespreksleiding is in handen van Jan Wijbrans. Een vrije gift voor de avond wordt op prijs gesteld. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.koppelkerk.nl/agenda. Voor terugkijken van de documentaire en verdere informatie rond de Tegenlicht-uitzending: www.vpro.nl/programmas/tegenlicht

De drie sprekers, Leonie van der Voort, Gerard ten Dolle en Willy Smit. Foto: PR

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 17 november, 2024

    Beste Jacqueline Buhler,
    allereerst dank dat u zich om de Nederlandse taal bekommert.
    Da’s tamelijk uniek.
    Verreweg de meeste Nederlanders laten zich braaf africhten in het Amerikaans en zijn daar heel trots op en blij mee.
    Griezelig inderdaad.
    Kijk es naar de 60-er -jaren serie : The Prisoner / Patrick Mc. Goohan. 1967 British TV series.
    Een in Wales gedraaide serie die nu meer dan ooit actueel is.
    De blije burgers in deze serie… zo zijn wij Nederlanders.
    Commercieel zijn wij al eeuwen tot in de verste uithoeken aanwezig in deze wereld maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
    Ook hebben we niet een echte hoofdstad.
    Een trendvolgend provincieplekje waar braaf alle taal- eigenheid wordt weggegooid ten voordele van kauwgom Amerikaans.
    Hoe anders is dat in Parijs, Brussel, Berlijn, Stockholm etc.
    Daar zijn ze trots op hun eigen taal.
    En terecht.
    Globalisering is ook verscheidenheid.
    Lallend en schreeuwend lijden wij Nederlanders aan een ongelooflijk cultureel minderwaardigheidscomplex.
    Deze zaken kunnen m.i. veel beter in proportie komen met het Nederlandse zijn wie we zijn.
    Ongevraagd stuur ik u onderstaande tekst door.
    Die richtte ik naar de Nederlandse overheid.
    En telkens maar weer is daar de laffe respons: niet achter mogen blijven in de globalisering.
    Waarom stuur ik u dit toe?
    Wellicht kan ik met een aantal reclame -ideeën en concepten meehelpen om onze hartstikke leuke Nederlandse taal te behouden en promoten.
    Groet en dank,
    Ton de Wit. 1030 Brussel.
    ——————————————————————————————————–
    L.S.,
    ik was een paar dagen in Nl. Deventer/ Zwolle en ook daar valt het weer pijnlijk op:
    Niet alleen zorgt het brave en gehoorzame Nederlandse minderwaardigheidsgevoel voor een willoos inleveren van de eigen Nederlandse taal in elke winkel, in elke straat en in elke kroeg,
    maar ook wordt het Nederlands dàt dan nog gebruikt wordt, uitgesproken met een steeds gekker wordend Amerikaans accent.
    Alsof we allemaal eigenlijk uit de USA komen en ons schaamtevol genoeg een tijdelijke tussenstop hebben moeten “laten welgevallen” in Nederland.
    Ik ben een Nederlander in Brussel en hou niet alleen van mijn moerstaal die ik zo’n 20 jaar heb onderwezen aan Franstaligen hier,
    maar wil die Nederlandse taal ook in ere houden.
    Waarom? Een leuke en rijke taal vol uitdrukkingen die nergens anders gebruikt worden.
    Een aap die uit de mouw komt hebben we nergens anders.
    Conservatief?
    Welnee progressief!
    Nederlands kan de taal van de toekomst zijn.
    Het is ronduit GRIEZELIG om te moeten merken tot hoever het afgerichte Nederlandse minderwaardigheidsgevoel eigenlijk gaat bij het doodzwijgen en in stilte vermoorden van haar eigen taal: Nederlands.
    In Ierland b.v. werd en wordt er voor 800 jaren geijverd voor de eigen Ierse Taal.
    En Nederland?
    Wij leveren braaf in, zelfs zonder dat ook maar iemand daarom vraagt!
    “Globalisering” in vredestijd.
    Kan je nagaan hoe “globaal” Nederlanders zich gedroegen in oorlogstijd (…)
    Komt China binnenkort aan de macht, beginnen wij Nederlanders plotseling uit volle borst Chinees te kwebbelen.
    “Globalisering” is dan opnieuw het excuus.
    Maar houdt die “globalisering” een totaal wegcijferen in van wie wij zélf zijn, van onze eigenheid?
    “M’n rug op”… zegt de pragmatische Nederlander.
    Tot leedvermaak van elke Franstalige die hier in Brussel zuchtend aan een cursus Nederlands moet beginnen:
    “Als die Nederlanders zich zélf al zo schamen voor hun eigen taal…waarom zouden wij dan nog Nederlands moeten leren?”
    Wat een armzalig volkje zijn wij eigenlijk, toch?
    Commercieel tot in de verste uithoeken van deze wereld aanwezig maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
    PRAKTISCH zijn er een aantal mogelijkheden:
    * U laat de Nederlandse taal in stilte een zelfmoord of moet ik zeggen apoptose (?) ondergaan. Niemand zal erom treuren. Maar dan wél graag een kordater, resoluter, krachtiger AFSCHAFFING van die Nederlandse taal in die zin dat er– vanaf nu – alleen nog maar Amerikaans gesproken, geschreven en GEDACHT gaat worden.
    -Financieel voordeel: Dit bespaart enorm veel geld en uiteindelijk is geld de enige maatstaf voor ons Hollanders…. Hoeveel bespaar ik en hoeveel schuift het.
    -Moreel voordeel: wie kan het gemompel en gestotter van een zelfmoordenaar die spartelend maar nog steeds levend aan een huizenhaak hangt, blijven aanzien/aanhoren? Genadeschot. Duidelijkheid. Of een levensreddende ingreep.
    *OF U kiest ervoor –al dan niet na omvraag in “het veld” om de Nederlandse taal te laten voortbestaan. Maar dan ook graag een volledige en hartstochtelijke STEUN aan Nederlandse cultuurdragers zoals Hollandse en Vlaamse schrijvers, dichters, theatermakers, muzikanten, schilders etc. Deze mensen worden nu in de marge gedwongen en verplicht om zich eerst als succesvolle ondernemer te profileren voordat ze aan hun kunstzinnige hartenkreten toe zijn.
    Toch zijn die kunstzinnige vormgevingen wel degelijk winstgevend. Als we alleen al kijken naar de financiële waarde van een Manneken Pis, een simpel zeikerdje dat miljoenen per jaar oplevert, de Eiffeltoren in Parijs, Marble Arch in Londen of de Gaudi -werken in Barcelona, dan zien we dat deze vomgevingen een massale hoeveelheid geld in het laatje brengen. Bingo! Het enige dat telt voor ons Hollanders.
    Ja toch?
    OK dan , de sombere opgepoetste schilderijtjes van Rembrandt c.s. daargelaten.
    Of denk aan de Scandinavische film-export: levert miljoenen /miljarden op!
    Dat zijn landen met nog geen derde van de Nederlandse bevolking, die zo’n 80 jaar geleden al duidelijk en bewust gekozen hebben voor het voortbestaan van HUN EIGEN cultuur en taal.
    En Nederland? Daar praten we ondertussen perfect Amerikaans.
    Nederland loopt op cultureel vlak zo’n 80 jaar achter op de Denen, Zweden, Noren, Finnen.
    Nou en?
    Maar cultuur is poen!
    En cultuur is ook identiteit, een eigen bakkes.
    Door NU een keuze te maken: AFSCHAFFING of BEHOUD van de Nederlandse taal bespaart u miljoenen Euro.
    Fantastisch toch?
    De vraag is zelfs of het Nederlandse volk het überhaupt in de gaten zal hebben dat hun moerstaal is afgeschaft. “Met stille trom vertrokken.”… Waarschijnlijk zal er niemand in Nederland protesteren tegen een afschaffing.
    Een Goebbels had zich geen vollediger en gehoorzamer onderwerping aan zijn propaganda durven voorstellen…die Holländer DENKEN sogar auch noch in unserer Sprache!
    Toch…Waarom geen constante Nederlandse of Europese tegenhanger van ons dagelijks aankotsende Amerikaanse propaganda zoals
    NY, Los Angeles Dodgers , Stars ’n Stripes etc. etc. ?
    Waarom die dollarpropaganda niet op onze kleding vervangen door hardnekkige teksten als Waddinxsveen Zuid, Mariapolder, Zutphen, Schin op Geul, Slochteren en Vlaardingen?
    Kunnen we het ons voorstellen dat een New Yorker met Den Haag op zijn bloes rondloopt?
    Waarom die Hagenees dan wél met die N.Y.-reclame?
    Mocht u het FINANCIËLE – we hebben het hier uiteraard niet over cultuur– belang erkennen van mijn suggesties en die in de praktijk willen brengen- wil ik hierin ook financieel erkend worden met 1 procent van de bespaarde kosten. FOR SURE.
    Thank you ever so much.
    Groet,
    Ton de Wit. Brussel. Nederlandse toneelschrijver, regisseur en acteur in Brussel.

    Geplaatst door
    Ton de Wit
  • 16 september, 2024

    graag zou ik de buurtbus willen rijden

    Geplaatst door
    Frans
  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien