WINTERSWIJK/ULFT – Vijf jaar geleden kwam er geld vrij via de Regio Deal van de rijksoverheid voor de Achterhoek. Na twee jaar van voorbereiding startten drie jaar geleden de opleidingen. Of eigenlijk: de opleiding Ad Management, met 14 studenten. Inmiddels heeft het Grensland College 5 studierichtingen met 270 studenten. De Associate degree (Ad), een tweejarige praktijkgerichte deeltijdopleiding op hbo-niveau voor werkenden, is een succes.

Door Mark Ebbers

Het onderwijs van het Grensland College wordt grotendeels gegeven in Winterswijk in het voormalige raadhuis en in Ulft bij het CIVON in het DRU-complex. Alexander van der Graaff uit Aalten is projectmanager en ook in een lesvrije week met verschillende docenten en studenten te vinden op de Winterswijkse locatie: “Het Grensland College is een project van een aantal onderwijsinstellingen uit of nabij de Achterhoek. Het Graafschap College dat mbo-opleidingen verzorgt en de hbo-instellingen HAN, Saxion en Iselinge. Die instellingen verzorgen het onderwijs.”

Werken en doorstuderen
De Ad als opleidingstype bestaat in Nederland al sinds 2008, soms onder de noemer niveau-5, en sinds 2021 dus ook in de Achterhoek. “Het is met name gericht op mensen die na een mbo-4 opleiding zijn gaan werken en hun kennis willen verbreden en verdiepen, maar daar geen vierjarige hbo-bacheloropleiding voor kunnen of willen volgen. Daarnaast richten we ons op mensen met een havo- of vwo-diploma die aan het werk gaan en daarnaast willen doorstuderen. Met een afgeronde Ad-opleiding krijg je vrijstellingen voor een eventuele volledige hbo-opleiding, je kunt dan in twee jaar een hbo-bachelor halen.”
Omdat de Ad-opleidingen van het Grensland College deeltijdopleidingen zijn, komen de studenten niet in aanmerking voor studiefinanciering, zegt Van der Graaff: “Dit in tegenstelling tot voltijdsopleidingen en duaal onderwijs, hoewel er eigenlijk weinig verschil zit tussen die laatste vorm en deeltijdonderwijs. Studenten betalen het wettelijk collegegeld van 2340,- euro per jaar en als ze al een hbo- of wo-studie hebben afgerond, betalen ze het hogere instellingsgeld. In sommige gevallen betaalt de werkgever mee en er zijn ook fondsen, zoals talentenfonds Opijver.”

Vijf opleidingen
De sterke punten van het Grensland College zijn voor hem duidelijk: “Het is kleinschalig, het is voor Achterhoekers dichtbij en het is wat praktijkgerichter dan de reguliere hbo-bachelor.” Dat wil niet zeggen dat het voor iedereen glad verloopt: “Net als bij alle onderwijsvormen in het hbo, hebben wij ook te maken met studenten die afvallen, soms al na enkele maanden en soms pas na meer dan een jaar. En niet iedereen haalt het in de twee jaar die ervoor staat. De technische Ad-opleiding blijkt bijvoorbeeld voor sommigen pittig te zijn in combinatie met het werk dat ook aandacht vraagt. Goede afspraken tussen werkgever, student en de opleidingen helpen daarbij.”
De vijf opleidingen die het Grensland College momenteel verzorgt, zijn: Sociaal Werk, Pedagogisch Educatief Professional, Logistiek, Management en Engineering. Wat de projectmanager betreft wordt het ook mogelijk om losse modules binnen een van die opleidingen te volgen en ook om modules uit verschillende opleidingen te combineren.

Nieuwe ontwikkelingen
Een andere ontwikkeling is de opleiding Ad Software Development. “Dit zijn we aan het verkennen samen met Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg, een technische vakschool van ondernemers. Ook op het gebied van de Ad Engineering zijn we aan een samenwerking bezig. Onlangs hebben we een geslaagde infomiddag gehad en we zien dat zo’n partnership met AT Techniekopleidingen maakt dat we veel technische werkgevers en hun medewerkers goed weten te informeren.”
Alexander van der Graaff ziet een goede toekomst voor de Ad in het algemeen en het Grensland College in het bijzonder: “Het past in het streven naar een leven lang ontwikkelen, dit is daar een prima platform voor, voor iedereen die woont en/of werkt in de Achterhoek.”

De docent
Mariëtte Wesselink uit Lichtenvoorde is docent-coördinator Ad Sociaal Werk. Ze is er sinds het begin bij en heeft daar geen moment spijt van. “Het is voor de studenten en voor de docenten iets heel positiefs. Het Grensland College is echt iets van de regio, onderlinge netwerken worden versterkt. Het team leert ook van de studenten, die naast hun Ad-studie werken of stagelopen. Het voelt als mijn school, dat geldt ook voor studenten, want ook in een lesvrije week als deze zijn ze hier op de locatie te vinden.”
De praktijk is ook in de opleiding Sociaal Werk heel belangrijk: “Het is een vrij generieke opleiding, het vergt daarom creativiteit om het naar je zelf en je werkpraktijk toe te trekken. We toetsen ook aan de hand van de praktijk, studenten krijgen casussen voorgelegd en niet bijvoorbeeld meerkeuzevragen. De vierde module is bij Sociaal Werk een specifieke afstudeermodule, de andere drie modules van een half jaar elk kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden.”

De student
Studente Bianca van den Berg (44) uit Aalten werkt via Yunio voor de gemeente Aalten en volgt de Ad Sociaal Werk. En het bevalt haar uitstekend: “Het is mooi om met mensen uit de regio te werken, en via andere studenten kennis over andere organisaties te krijgen, te netwerken met mensen uit hetzelfde werkveld maar op andere vlakken. De opleiding is leerzaam en daarnaast is deze kleinschalige opzet gezellig.”

Info en aanmelden
Zit jij op dit moment te denken aan een carrièreswitch of wil je juist verder groeien in je werk en zou je in september willen beginnen met een Ad-opleiding? Aanmelden voor het studiejaar 2024-2025 kan tot 15 augustus, maar bij voorkeur voor 1 juli. Dit geldt niet voor de opleiding Pedagogisch Educatief Professional, daarvan begint het nieuwe studiejaar in februari 2025.
Voor mensen die nog meer informatie willen zijn er op woensdag 19 en donderdag 20 juni speeddates op de locatie Winterswijk, CIVON Ulft of online. Aanmelden hiervoor kan via www.grenslandcollege.nl.
Voor inschrijven en meer informatie zie ook de website van het Grensland College. Inschrijven voor een Ad kan ook via Studielink.

Vlnr. Mariëtte Wesselink, Alexander van der Graaff en Bianca van den Berg. Foto: Mark Ebbers

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien