Vrijwilligers in Bronckhorst bescheiden

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Wat betekent vrijwilligerswerk voor de gemeente Bronckhorst en doen burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Lisa Ankersmit daar ook aan? Zij spraken erover met Hanneke Kruissink, de initiatiefnemer van het gesprek, die de website Meedoeninbronckhorst.nl beheert en hiervoor allerlei vrijwilligersorganisaties en verenigingen uitnodigt om informatie te delen.

Burgemeester Marianne Besselink
De uitreiking van de prijs Vrijwilliger van het Jaar geeft aan hoe belangrijk vrijwilligerswerk in Bronckhorst is. “We weten dat er zeker ruim 7500-8000 inwoners vrijwilligerswerk doen. Dat is best veel. Daar moet je nog bij bedenken dat dat door corona minder is geworden. Daarvoor waren het er nog meer.” Veel activiteiten werden geschrapt en daardoor stopten vrijwilligers tijdelijk of definitief. “Dat is natuurlijk buitengewoon jammer, want zij betekenden ongelooflijk veel. Als vrijwilligers van de clubs in Bronckhorst voor een dag of een week zeggen: ‘We doen ons vrijwilligerswerk niet meer’, dan durf ik wel te zeggen dat de samenleving ontregelt. Zo belangrijk is de inzet van vrijwilligers.”

“Sommige mensen hebben niet het idee dat ze vrijwilligerswerk doen of vinden dat anderen net zo veel doen”, zegt de burgemeester. “Standaard bij de prijsuitreiking van Vrijwilliger van het Jaar in Bronckhorst is het antwoord: ‘Maar er zijn mensen die veel meer doen!’. Wat hoort bij vrijwilligers is een soort bescheidenheid. Ik vind dat mooi en bijzonder.” Naast deze prijs is er een provinciale en landelijke vrijwilligersprijs én de lintjesregen. “Het zijn sporters en excellente wetenschappers die in aanmerking komen, maar het grootste gros van de lintjes gaat naar mensen die vrijwilligerswerk doen en ook heel lang.”

Burgemeester Besselink is vrijwilliger van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. “Ik ben sinds 20 juni 2019 voorzitter van de NOV. Ik draaide een half jaar mee achter de schermen. Het klikte, ik werd voorgedragen en de leden kozen.” Ook zat ze tot voor kort in de oudercommissie van school. “Maar ik heb eigenlijk mijn hele leven wel vrijwilligerswerk gedaan. Ik was hulptrainer bij een gymvereniging, ik collecteerde, draaide vakantiekampen en zat in het bestuur van een sportvereniging en politieke partij.”

“Wat ik vanuit mijn rol als burgemeester in Bronckhorst probeer te doen, is mensen te waarderen en stimuleren voor het vrijwilligerswerk wat ze doen.” Ook biedt de gemeente bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een opleiding en het doen van vrijwilligerswerk een betere kans op de arbeidsmarkt. Hanneke: “Ik denk dat je als burgemeester in de rol van vrijwilliger een voorbeeldrol hebt en dat je echt mensen enthousiast kan maken, laten zien dat het echt erg leuk is om met elkaar te werken.”

NOV stimuleert vrijwilligerswerk voor vrijwilligersorganisaties, legt de burgemeester uit. “Voor hele grote organisaties zoals Natuurmonumenten, NOC*NSF, maar ook hele kleine organisaties die zich vanuit een dorpshuis inzetten, lokaal dus. Het is een heel breed palet. De NOV doet aan belangenbehartiging, onder andere door het regelen van gratis Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) voor (sport)clubs, het zoekt wet- en regelgeving uit en biedt hulp bij praktische zaken zoals het openen van bankrekeningen. Verder geeft de vereniging tips en adviezen, en verzorgt trainingen voor lid-organisaties.” 2021 was het Nationaal Jaar van de Vrijwilliger, maar vanwege corona moest het programma behoorlijk aangepast worden, net als alle vrijwilligerswerk. “We hebben veel cursussen online gedaan, expedities noemden we dat, waar iedereen zich op kon inschrijven, ter inspiratie en ondersteuning.”

NOV heeft het samen met deelnemers zoals de Nationale Jeugdraad en gemeenten voor elkaar gekregen om vrijwilligerswerk op de kaart te zetten bij de kabinetsonderhandelingen. “Het ging met name om maatschappelijke diensttijd om meer jongeren bij vrijwilligerswerk te betrekken. Het is met verdubbeld budget in de kabinetsplannen gebleven.” NOV probeert ook de regeldruk tegen te gaan. “Iedereen snapt dat als jij een grote voetbalvereniging runt, dat dat goed op orde moet zijn, maar als je ‘Samen tafelen’ een keer in de maand wil organiseren, is het prima met een lichte administratieve lastendruk te doen.”

Jeugdburgemeester Lisa Ankersmid
Lisa Ankersmid had een hele sterkt pitch en werd jeugdburgemeester. “Ik vind het heel leuk en ik leer er ook veel van”, vertelt ze. Als jeugdburgemeester is Lisa leider van het kinderparlement, dat een aantal keer online is samengekomen. “Je komt op een idee en die kunnen dan ook uitgevoerd worden, dan leid je dat helemaal. We hebben het gehad over Buddy-to-Buddy, de natuur, school en kerk. Dat alles dichtbij is.” Dit betrof de omgevingsvisie. “Als wij zeggen, school en de winkel is nu dichtbij, dan kunnen ze er iets aan gaan doen om dat zo te houden.” Het kinderparlement wil graag dat de natuur om hen heen, niet alleen saaie bossen zijn, waar niets gebeurt, maar dat je er in kan. Al blijft sommige natuur echt voor de natuur en speciale vogeltjes. “Verder hebben we nog niet echt een concreet plan, maar wel veel om over na te denken.”

Lisa kent vrijwilligers, zoals haar trainers. “Ik sport bij de voetbal en bij turnen.” Daarnaast doet ze er vrijwilligerswerk. “Met gym krijgen we loten mee van de Grote Clubactie, die gaan we dan verkopen langs de deuren, we houden een flessenactie en verkopen tulpen en oliebollen.” Ook doet ze mee met de kinderpostzegelactie. “Postzegels en andere spullen verkopen. Dat is voor groep 7 en 8. En bij ons in het dorp zit Maria Postel waar ouderen wonen. Mijn bonusmoeder werkt daar als receptioniste en daar kom ik soms rummikub spelen of pesten met de ouderen. Leuk en gezellig.”

“Nou ja, doe vooral iets wat je heel leuk vindt!”, geeft Lisa als tip. “Doe bijvoorbeeld iets met mensen of ouderen. Of in de natuur, bomen of plantjes planten.”

Meedoeninbronckhorst.nl Hanneke Kruissink
“Het beheren van de website www.meedoeninbronckhorst.nl is mijn werk. Ik doe dit voor de Stichting Meedoen in Bronckhorst”, legt Hanneke Kruissink uit. “Ik heb toen onze kinderen op de lagere school zaten veel vrijwilligerswerk voor school gedaan. Onder andere het naaien van toneelkleding voor de jaarlijkse toneelavond. Dat hoort erbij, vind ik eigenlijk. Verder doe ik als vrijwilliger losse klussen, zoals bij de volksfeesten en Proef Keppel.” Met het plan ‘Samen tafelen’ liep ze al een tijd rond. “Samen met Bouwien Wieringa zijn we hiermee in 2019 gestart, maar het werd vanwege corona lastig. We starten nu weer in april.”

Hanneke vindt het wel interessant om te zien wat er met vrijwilligers gebeurt en hoe belangrijk ze zijn geworden. “Dat vind ik soms ook wel lastig, want dan denk ik, dit waren ooit banen, maar van de andere kant vind ik het fantastisch dat er zoveel mensen zijn die wat voor een ander willen doen.”

Hanneke is degene die organisaties, verenigingen en stichtingen benadert om hun informatie op te website te plaatsen. “Ik probeer ze enthousiast te maken daarvoor en ik verzorg het nieuws en de agenda. Mensen bellen of mailen met vragen, als ze iets zoeken. Dan help ik ze ermee, of ik verwijs ze door naar het sociaal team, dat komt ook veel voor.”

“Eigenlijk iedereen die binnen onze gemeente vrijwilligerswerk zoekt, kan op de vrijwilligersvacaturebank kijken. Organisaties die bij ons een account aanmaken, of hebben, kunnen vacatures plaatsen. En, wat de burgemeester ook al aangaf, door corona zijn veel mensen weggegaan, vooral wat oudere vrijwilligers. Die komen niet zomaar weer terug.”

Een account aanmaken is nodig om iets te plaatsen. “Om te reageren kan iedereen mij mailen”, zegt Hanneke. “Of je kan contact opnemen met de organisatie die de vacature erop heeft geplaatst. Daarom vragen we ook of ze een account aanmaken, dan worden de gegevens goed neergezet en bijgehouden.” Regelmatig is er controle van deze gegevens.

“Met de speciale rubriek in Contact kwamen de vrijwilligers in de schijnwerper te staan met wat zij doen voor de gemeente, organisatie, vereniging of hun club. In het kader van het Nationaal jaar van de vrijwilliger zijn we de rubriek vrijwilliger in de schijnwerper gestart. Wij vonden dat we weinig hoorden over de vrijwilligers en wilden hiermee ook anderen enthousiasmeren.” Het is moeilijk om (jongere) vrijwilligers te vinden, weet Hanneke. “Wij kunnen daar met Meedoeninbronckhorst.nl bij helpen. Komende tijd gaan we onze website uitbreiden met meer informatie over en voor vrijwilligers en organisaties en verenigingen.”

“We willen meer over vrijwilligerswerk vertellen, op de website maar bijvoorbeeld ook bij bestuursvergaderingen. Zodat verenigingen en organisaties weten wat er is. Ik heb bij de NOV een training gedaan, ‘Zoektocht nieuwe gezichten’. Hier heb ik het een en ander geleerd over hoe we organisaties kunnen helpen met het maken van een plan om nieuwe vrijwilligers te werven. We kregen ook de tip om een vacatureladder te maken voor in de krant: een beknopt overzicht van enkele vacatures, die er dan weer voor zorgt dat mensen de website bezoeken voor nog meer vacatures.”

Meedoeninbronckhorst.nl wil steeds meer een platform worden waar ook informatie is te vinden op het gebied van vrijwilligers en vrijwilligerswerk. “Nu staan er alleen nog vacatures op, we gaan ook kijken of er cursussen zijn voor vrijwilligers.” De NOV biedt ook trainingen aan organisaties, waarbij vrijwilligers inzicht kunnen krijgen in hun rol en welke vrijwilligers nog gezocht moeten worden. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de NOV moet je wel lid worden. Informatie hierover vind je op de site van NOV. Vacatures voor Bronckhorst staan op de website van Meedoen in Bronckhorst.


nov.nl
vrijwilligerswerk.nl
meedoeninbronckhorst.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 17 november, 2024

    Beste Jacqueline Buhler,
    allereerst dank dat u zich om de Nederlandse taal bekommert.
    Da’s tamelijk uniek.
    Verreweg de meeste Nederlanders laten zich braaf africhten in het Amerikaans en zijn daar heel trots op en blij mee.
    Griezelig inderdaad.
    Kijk es naar de 60-er -jaren serie : The Prisoner / Patrick Mc. Goohan. 1967 British TV series.
    Een in Wales gedraaide serie die nu meer dan ooit actueel is.
    De blije burgers in deze serie… zo zijn wij Nederlanders.
    Commercieel zijn wij al eeuwen tot in de verste uithoeken aanwezig in deze wereld maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
    Ook hebben we niet een echte hoofdstad.
    Een trendvolgend provincieplekje waar braaf alle taal- eigenheid wordt weggegooid ten voordele van kauwgom Amerikaans.
    Hoe anders is dat in Parijs, Brussel, Berlijn, Stockholm etc.
    Daar zijn ze trots op hun eigen taal.
    En terecht.
    Globalisering is ook verscheidenheid.
    Lallend en schreeuwend lijden wij Nederlanders aan een ongelooflijk cultureel minderwaardigheidscomplex.
    Deze zaken kunnen m.i. veel beter in proportie komen met het Nederlandse zijn wie we zijn.
    Ongevraagd stuur ik u onderstaande tekst door.
    Die richtte ik naar de Nederlandse overheid.
    En telkens maar weer is daar de laffe respons: niet achter mogen blijven in de globalisering.
    Waarom stuur ik u dit toe?
    Wellicht kan ik met een aantal reclame -ideeën en concepten meehelpen om onze hartstikke leuke Nederlandse taal te behouden en promoten.
    Groet en dank,
    Ton de Wit. 1030 Brussel.
    ——————————————————————————————————–
    L.S.,
    ik was een paar dagen in Nl. Deventer/ Zwolle en ook daar valt het weer pijnlijk op:
    Niet alleen zorgt het brave en gehoorzame Nederlandse minderwaardigheidsgevoel voor een willoos inleveren van de eigen Nederlandse taal in elke winkel, in elke straat en in elke kroeg,
    maar ook wordt het Nederlands dàt dan nog gebruikt wordt, uitgesproken met een steeds gekker wordend Amerikaans accent.
    Alsof we allemaal eigenlijk uit de USA komen en ons schaamtevol genoeg een tijdelijke tussenstop hebben moeten “laten welgevallen” in Nederland.
    Ik ben een Nederlander in Brussel en hou niet alleen van mijn moerstaal die ik zo’n 20 jaar heb onderwezen aan Franstaligen hier,
    maar wil die Nederlandse taal ook in ere houden.
    Waarom? Een leuke en rijke taal vol uitdrukkingen die nergens anders gebruikt worden.
    Een aap die uit de mouw komt hebben we nergens anders.
    Conservatief?
    Welnee progressief!
    Nederlands kan de taal van de toekomst zijn.
    Het is ronduit GRIEZELIG om te moeten merken tot hoever het afgerichte Nederlandse minderwaardigheidsgevoel eigenlijk gaat bij het doodzwijgen en in stilte vermoorden van haar eigen taal: Nederlands.
    In Ierland b.v. werd en wordt er voor 800 jaren geijverd voor de eigen Ierse Taal.
    En Nederland?
    Wij leveren braaf in, zelfs zonder dat ook maar iemand daarom vraagt!
    “Globalisering” in vredestijd.
    Kan je nagaan hoe “globaal” Nederlanders zich gedroegen in oorlogstijd (…)
    Komt China binnenkort aan de macht, beginnen wij Nederlanders plotseling uit volle borst Chinees te kwebbelen.
    “Globalisering” is dan opnieuw het excuus.
    Maar houdt die “globalisering” een totaal wegcijferen in van wie wij zélf zijn, van onze eigenheid?
    “M’n rug op”… zegt de pragmatische Nederlander.
    Tot leedvermaak van elke Franstalige die hier in Brussel zuchtend aan een cursus Nederlands moet beginnen:
    “Als die Nederlanders zich zélf al zo schamen voor hun eigen taal…waarom zouden wij dan nog Nederlands moeten leren?”
    Wat een armzalig volkje zijn wij eigenlijk, toch?
    Commercieel tot in de verste uithoeken van deze wereld aanwezig maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
    PRAKTISCH zijn er een aantal mogelijkheden:
    * U laat de Nederlandse taal in stilte een zelfmoord of moet ik zeggen apoptose (?) ondergaan. Niemand zal erom treuren. Maar dan wél graag een kordater, resoluter, krachtiger AFSCHAFFING van die Nederlandse taal in die zin dat er– vanaf nu – alleen nog maar Amerikaans gesproken, geschreven en GEDACHT gaat worden.
    -Financieel voordeel: Dit bespaart enorm veel geld en uiteindelijk is geld de enige maatstaf voor ons Hollanders…. Hoeveel bespaar ik en hoeveel schuift het.
    -Moreel voordeel: wie kan het gemompel en gestotter van een zelfmoordenaar die spartelend maar nog steeds levend aan een huizenhaak hangt, blijven aanzien/aanhoren? Genadeschot. Duidelijkheid. Of een levensreddende ingreep.
    *OF U kiest ervoor –al dan niet na omvraag in “het veld” om de Nederlandse taal te laten voortbestaan. Maar dan ook graag een volledige en hartstochtelijke STEUN aan Nederlandse cultuurdragers zoals Hollandse en Vlaamse schrijvers, dichters, theatermakers, muzikanten, schilders etc. Deze mensen worden nu in de marge gedwongen en verplicht om zich eerst als succesvolle ondernemer te profileren voordat ze aan hun kunstzinnige hartenkreten toe zijn.
    Toch zijn die kunstzinnige vormgevingen wel degelijk winstgevend. Als we alleen al kijken naar de financiële waarde van een Manneken Pis, een simpel zeikerdje dat miljoenen per jaar oplevert, de Eiffeltoren in Parijs, Marble Arch in Londen of de Gaudi -werken in Barcelona, dan zien we dat deze vomgevingen een massale hoeveelheid geld in het laatje brengen. Bingo! Het enige dat telt voor ons Hollanders.
    Ja toch?
    OK dan , de sombere opgepoetste schilderijtjes van Rembrandt c.s. daargelaten.
    Of denk aan de Scandinavische film-export: levert miljoenen /miljarden op!
    Dat zijn landen met nog geen derde van de Nederlandse bevolking, die zo’n 80 jaar geleden al duidelijk en bewust gekozen hebben voor het voortbestaan van HUN EIGEN cultuur en taal.
    En Nederland? Daar praten we ondertussen perfect Amerikaans.
    Nederland loopt op cultureel vlak zo’n 80 jaar achter op de Denen, Zweden, Noren, Finnen.
    Nou en?
    Maar cultuur is poen!
    En cultuur is ook identiteit, een eigen bakkes.
    Door NU een keuze te maken: AFSCHAFFING of BEHOUD van de Nederlandse taal bespaart u miljoenen Euro.
    Fantastisch toch?
    De vraag is zelfs of het Nederlandse volk het überhaupt in de gaten zal hebben dat hun moerstaal is afgeschaft. “Met stille trom vertrokken.”… Waarschijnlijk zal er niemand in Nederland protesteren tegen een afschaffing.
    Een Goebbels had zich geen vollediger en gehoorzamer onderwerping aan zijn propaganda durven voorstellen…die Holländer DENKEN sogar auch noch in unserer Sprache!
    Toch…Waarom geen constante Nederlandse of Europese tegenhanger van ons dagelijks aankotsende Amerikaanse propaganda zoals
    NY, Los Angeles Dodgers , Stars ’n Stripes etc. etc. ?
    Waarom die dollarpropaganda niet op onze kleding vervangen door hardnekkige teksten als Waddinxsveen Zuid, Mariapolder, Zutphen, Schin op Geul, Slochteren en Vlaardingen?
    Kunnen we het ons voorstellen dat een New Yorker met Den Haag op zijn bloes rondloopt?
    Waarom die Hagenees dan wél met die N.Y.-reclame?
    Mocht u het FINANCIËLE – we hebben het hier uiteraard niet over cultuur– belang erkennen van mijn suggesties en die in de praktijk willen brengen- wil ik hierin ook financieel erkend worden met 1 procent van de bespaarde kosten. FOR SURE.
    Thank you ever so much.
    Groet,
    Ton de Wit. Brussel. Nederlandse toneelschrijver, regisseur en acteur in Brussel.

    Geplaatst door
    Ton de Wit
  • 16 september, 2024

    graag zou ik de buurtbus willen rijden

    Geplaatst door
    Frans
  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien