LICHTENVOORDE – Wanneer je door de winkelstraat van Lichtenvoorde loopt, kom je ze ongetwijfeld tegen. De sierlijke bruidsjurken in de grote etalage van Bruidsatelier Petra. De bruidsjurken zijn al dan niet vervaardigd door Petra Hoog Antink zelf. Zij deed al als jonge student de coupeuse-opleiding en specialiseerde zich in bruidsmode. In 2013 ging haar langgekoesterde wens in vervulling: ze startte haar eigen bruidsatelier. Nu adviseert ze creatievelingen die iets met mode hebben, net als haar mentor bij haar deed, van harte voor dit vak te kiezen. “Het is een enorm veelzijdig vak.”

Door Dinès Quist

“Dit is waarvoor ik gemaakt ben,” vertelt Petra. “Achter de naaimachine tussen de bruidsjurken ben ik het best op mijn plek. Ik vind het heerlijk om te werken aan de verfijning van een jurk, ik ben pas tevreden als de jurk perfect past. Het is tenslotte wel de droomjurk van de bruid. Wanneer ik uren achter mijn naaimachine heb doorgebracht, is het altijd weer een feestje als de toekomstige bruid komt passen. Het klantencontact in combinatie met het werk in het atelier vind ik een mooie balans.”

‘Achter de naaimachine
tussen de bruidsjurken
ben ik het best op mijn plek’

Intensief vakwerk
Petra startte in 2013 haar bruidsatelier op het industrieterrein, drie jaar later verhuisde ze naar de Rapenburgsestraat. Een pand met een grote etalage en ruimte voor een atelier achter in de winkel. Het atelier staat vol met dozen lovertjes, knoopjes, ritsen en heel veel rollen met wit getinte stoffen. “Een bruidsjurk maken is intensief precisiewerk en tijdrovend,” vertelt ze. “Elk jaar krijg ik meerdere opdrachten om een jurk helemaal op maat en naar eigen wens te mogen maken. Ook maak ik jurken voor de bruidsmoeders. In de winkel hangen jurken die ik inkoop en vermaak naar de juiste pasvorm. Ik heb verschillende stijlen bruidsjurken van maat 36 tot 64. Om een goed beeld te krijgen van het eindresultaat, kan de bruid zich hier volledig aankleden, ook met sieraden, accessoires en schoenen.”

Coupeuse uitstervend vak
De liefde voor naaien zat er bij Petra al vroeg in. “Op mijn twaalfde naaide ik mijn eerste broek. Mijn moeder leerde me hoe ik dat moest doen. Ik was altijd creatief bezig en verkocht op school zelfgemaakte sierraden. Mijn mentor adviseerde me de coupeuse opleiding te volgen. Dat heb ik gedaan en bleek een schot in de roos. Het vak verveelt nooit, je kunt je altijd door ontwikkelen. Toch is dit beroep langzaam aan het uitsterven, steeds minder studenten kiezen voor de vakopleiding coupeuse. Veel modehuizen zoeken coupeuses, maar die zijn bijna niet meer te vinden. Dat is jammer, want het is een enorm veelzijdig vak. Als je creatief bent dan kun je je als coupeuse echt uitleven. Je kunt je specialiseren in allerlei verschillende modetakken en technieken.”

‘Veel modehuizen zoeken coupeuses,
maar die zijn bijna niet meer te vinden’

Prachtig vak
Coupeuse is een vak waarin creativiteit gecombineerd wordt met techniek. Je kunt je volledige eigen creaties maken. “Ik werk zelf met de mouleertechniek. Met stof vorm ik het patroon op het lichaam, zo krijg je de perfecte pasvorm. Van dit patroon maak ik vrijblijvend een proefmodel, de toekomstige bruid kan dan zien hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Maar ik krijg ook leuke andere opdrachten. Zo heb ik ook veel galajurken gemaakt voor de het nieuwjaarsbal en de KGB-band. Ik maak ook jurken voor dragqueen Mary Miracle, zo heb ik eens een Zwartecross-jurk en een -jumpsuit gemaakt van Achterhoekse vlaggen. Toch blijft bruidsmode mijn grote liefde, maar dan wel alleen de jurken. Herenpakken is niet aan mij besteed, dat is een vak apart. Elke dag stap ik met plezier mijn atelier binnen en ik hoop dat nog tot mijn pensioen te doen.”


Voor dragqueen Mary Miracle maakte Petra een jurk van Achterhoekse vlaggen. Foto: Richard Zweers

Hoofdfoto: Petra Hoog Antink speldt een jurk af in haar bruidsatelier. Foto: Dinès Quist

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 16 september, 2024

    graag zou ik de buurtbus willen rijden

    Geplaatst door
    Frans
  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien