25 juni, 2024
Miljarden nodig voor structurele investeringsagenda Achterhoek
Door Mark Ebbers
DEN HAAG/ACHTERHOEK – Op initiatief van 8RHK ambassadeurs presenteerden Achterhoekse bestuurders, ondernemers en anderen zich aan politiek Den Haag. Woensdag 19 juni vond de twaalfde editie van het Achterhoeks Lentefestival plaats in Nieuwspoort. Voor 2022 gebeurde dat onder de naam Achterhoeks Lentediner. Het overkoepelende thema dit jaar was Regiolab. Er was een interactief programma verdeeld over vijf verschillende subthema’s, waarbij iedereen in groepen uitleg kreeg en in gesprek ging, in de vorm van spellen en visualisaties. Mark Boumans leidde de avond in met de woorden: “Elke regio telt, en zeker ook de Achterhoek.” Ruim dertig kamerleden en medewerkers van Haagse departementen namen deel aan het festival dat duurde van 18.00 tot 21.00 uur.
In de bus vanuit de Achterhoek naar de hofstad werd onder leiding van ‘reisleider’ Sjoerd Weikamp tijdens de reis naar het westen de kennis van de Achterhoekers getest met een aantal quizvragen. Een opvallend weetje dat naar voren kwam uit een van die vragen: met de fiets van Winterswijk naar Mariënvelde ben je 53 minuten onderweg, met het openbaar vervoer 52 minuten …
Miljarden
De Achterhoek is een van de tien regio’s waarmee het Rijk een langjarige investeringsagenda ontwikkelt vanuit het programma Elke Regio Telt. 8RHK ambassadeurs noemde als belangrijkste lobbydoel voor deze editie van het Lentefestival de mate van investering vanuit het Rijk voor deze structurele investeringsagenda voor de Achterhoek. Daarvoor zijn miljarden nodig.
Professor voor een dag
Boumans, voorzitter van 8RHK ambassadeurs, was voor deze dag benoemd tot labprofessor. “In de Achterhoek kunnen we bouwen en kansen voor groei verzilveren. Niet voor kortlopende experimenten, met allerlei bureaucratische regels en lastige verhoudingen, maar in het gedachtegoed van Elke regio telt: structureel, in gezamenlijkheid voor onze toekomstige welvaart.” Hij wees erop hoe een nadeel ook een voordeel kan zijn: “Op het gebied van vergrijzing en ontgroening ligt de Achterhoek een jaar of twintig voor, dat kan in dit geval gunstig zijn, een regio om op kleinere bevolkingsschaal dingen uit te proberen.”
Achterhoeks lekkers
Ook al is de naam van het netwerkevenement enkele jaren geleden veranderd van Lentediner in Lentefestival, ook dit keer werd er wel degelijk smakelijk gegeten: de Achterhoekse chef Bas Diks en zijn team serveerden na elk blok een gerecht van Achterhoekse ingrediënten.
Vijf subthema’s
De vijf concepten waarin het Regiolab was uitgewerkt, waren: Gezondheid, Wonen, Mobiliteit, Circulair en Onderwijs & Arbeidsmarkt. Dat laatste subthema werd behandeld in een Ideeëntheater waarin regionaal talentenfonds Opijver zich presenteerde. Bij Circulair ging het onder andere over een zelfvoorzienend landschap en bij Mobiliteit kwam natuurlijk de A18/N18 aan de orde.
AI-motie
Een nieuw experiment was de allereerste Artificial Intelligence motie, waarvoor de gesprekken van de avond dienden als input. De motie die rechtstreeks indienbaar is voor Kamerleden, verzoekt de regering een structureel investeringsprogramma voor de Achterhoek overeen te komen voor de duur van twintig jaar en hiervoor gemiddeld 100 miljoen euro per jaar aan middelen en menskracht ter beschikking te stellen. Deze motie werd ter afsluiting van het Lentefestival voorgelezen door de twee makers.
NSC-minister: ‘goede timing’
Eddy van Hijum, lid Tweede Kamerfractie Nieuw Sociaal Contract (NSC) en beoogd toekomstig minister van SZW: “Het is belangrijk dat de Achterhoek zich in Den Haag presenteert, om te laten zien ook welke kansen de Achterhoek biedt, zodat we vanuit Den Haag ons daar ook aan kunnen verbinden. En het is goed dat de Achterhoek zich juist op dit moment manifesteert. Er is een nieuw hoofdlijnenakkoord, daarin staat dat er een structurele investeringsagenda moet komen voor alle regio’s. Dus: een goede timing om met je agenda voor de dag te komen.”
Met 65
octrooiaanvragen
per 100.000
inwoners zijn
we na Delft
en Eindhoven
de meest
innovatieve
regio
van Nederland’
Innovatieve regio
Met 23 Tweede Kamerleden, waaronder bekende namen als Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas, veel aanwezigen van verschillende Haagse departementen, en de bezoekende ondernemers en bestuurders vanuit de Achterhoek, had het Lentefestival een goede opkomst. Boumans riep op de potentie van de Achterhoek te benutten: “We lopen met verschillende projecten voorop. Als experimenteerregio in de landbouw, als koploper in omgang met vergrijzingsvraagstukken, met omscholing in de arbeidsmarkt, met inrichting van een toekomstbestendig vervoerssysteem, in biobased woningbouw, en ga zo maar door. Twee dagen geleden kwamen we opnieuw als derde regio van Nederland uit de bus als het gaat om innovaties. Met 65 octrooi-aanvragen per 100.000 inwoners zijn we na Delft en Eindhoven de meest innovatieve regio van Nederland. En dat zonder universiteit. Van het nieuwe kabinet verwachten we vanaf 2 juli ook witte rook op een structurele investeringsagenda voor de Achterhoek. Met voldoende menskracht en middelen.”
En nu …
Op de terugreis naar de Achterhoek werd in de bus tevreden teruggekeken. “Wat het concreet op gaat leveren, zo’n Achterhoek Lentefestival, blijft afwachten”, zei wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk beaamde dat: “Volgende week presenteert een andere regio zich aan Den Haag.” In elk geval heeft de Achterhoek zich weer laten zien.
Mark Boumans. Foto: Jerry Lampen
Beste Jacqueline Buhler,
allereerst dank dat u zich om de Nederlandse taal bekommert.
Da’s tamelijk uniek.
Verreweg de meeste Nederlanders laten zich braaf africhten in het Amerikaans en zijn daar heel trots op en blij mee.
Griezelig inderdaad.
Kijk es naar de 60-er -jaren serie : The Prisoner / Patrick Mc. Goohan. 1967 British TV series.
Een in Wales gedraaide serie die nu meer dan ooit actueel is.
De blije burgers in deze serie… zo zijn wij Nederlanders.
Commercieel zijn wij al eeuwen tot in de verste uithoeken aanwezig in deze wereld maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
Ook hebben we niet een echte hoofdstad.
Een trendvolgend provincieplekje waar braaf alle taal- eigenheid wordt weggegooid ten voordele van kauwgom Amerikaans.
Hoe anders is dat in Parijs, Brussel, Berlijn, Stockholm etc.
Daar zijn ze trots op hun eigen taal.
En terecht.
Globalisering is ook verscheidenheid.
Lallend en schreeuwend lijden wij Nederlanders aan een ongelooflijk cultureel minderwaardigheidscomplex.
Deze zaken kunnen m.i. veel beter in proportie komen met het Nederlandse zijn wie we zijn.
Ongevraagd stuur ik u onderstaande tekst door.
Die richtte ik naar de Nederlandse overheid.
En telkens maar weer is daar de laffe respons: niet achter mogen blijven in de globalisering.
Waarom stuur ik u dit toe?
Wellicht kan ik met een aantal reclame -ideeën en concepten meehelpen om onze hartstikke leuke Nederlandse taal te behouden en promoten.
Groet en dank,
Ton de Wit. 1030 Brussel.
——————————————————————————————————–
L.S.,
ik was een paar dagen in Nl. Deventer/ Zwolle en ook daar valt het weer pijnlijk op:
Niet alleen zorgt het brave en gehoorzame Nederlandse minderwaardigheidsgevoel voor een willoos inleveren van de eigen Nederlandse taal in elke winkel, in elke straat en in elke kroeg,
maar ook wordt het Nederlands dàt dan nog gebruikt wordt, uitgesproken met een steeds gekker wordend Amerikaans accent.
Alsof we allemaal eigenlijk uit de USA komen en ons schaamtevol genoeg een tijdelijke tussenstop hebben moeten “laten welgevallen” in Nederland.
Ik ben een Nederlander in Brussel en hou niet alleen van mijn moerstaal die ik zo’n 20 jaar heb onderwezen aan Franstaligen hier,
maar wil die Nederlandse taal ook in ere houden.
Waarom? Een leuke en rijke taal vol uitdrukkingen die nergens anders gebruikt worden.
Een aap die uit de mouw komt hebben we nergens anders.
Conservatief?
Welnee progressief!
Nederlands kan de taal van de toekomst zijn.
Het is ronduit GRIEZELIG om te moeten merken tot hoever het afgerichte Nederlandse minderwaardigheidsgevoel eigenlijk gaat bij het doodzwijgen en in stilte vermoorden van haar eigen taal: Nederlands.
In Ierland b.v. werd en wordt er voor 800 jaren geijverd voor de eigen Ierse Taal.
En Nederland?
Wij leveren braaf in, zelfs zonder dat ook maar iemand daarom vraagt!
“Globalisering” in vredestijd.
Kan je nagaan hoe “globaal” Nederlanders zich gedroegen in oorlogstijd (…)
Komt China binnenkort aan de macht, beginnen wij Nederlanders plotseling uit volle borst Chinees te kwebbelen.
“Globalisering” is dan opnieuw het excuus.
Maar houdt die “globalisering” een totaal wegcijferen in van wie wij zélf zijn, van onze eigenheid?
“M’n rug op”… zegt de pragmatische Nederlander.
Tot leedvermaak van elke Franstalige die hier in Brussel zuchtend aan een cursus Nederlands moet beginnen:
“Als die Nederlanders zich zélf al zo schamen voor hun eigen taal…waarom zouden wij dan nog Nederlands moeten leren?”
Wat een armzalig volkje zijn wij eigenlijk, toch?
Commercieel tot in de verste uithoeken van deze wereld aanwezig maar cultureel niet eens bij machte om de Belgische grens over te steken.
PRAKTISCH zijn er een aantal mogelijkheden:
* U laat de Nederlandse taal in stilte een zelfmoord of moet ik zeggen apoptose (?) ondergaan. Niemand zal erom treuren. Maar dan wél graag een kordater, resoluter, krachtiger AFSCHAFFING van die Nederlandse taal in die zin dat er– vanaf nu – alleen nog maar Amerikaans gesproken, geschreven en GEDACHT gaat worden.
-Financieel voordeel: Dit bespaart enorm veel geld en uiteindelijk is geld de enige maatstaf voor ons Hollanders…. Hoeveel bespaar ik en hoeveel schuift het.
-Moreel voordeel: wie kan het gemompel en gestotter van een zelfmoordenaar die spartelend maar nog steeds levend aan een huizenhaak hangt, blijven aanzien/aanhoren? Genadeschot. Duidelijkheid. Of een levensreddende ingreep.
*OF U kiest ervoor –al dan niet na omvraag in “het veld” om de Nederlandse taal te laten voortbestaan. Maar dan ook graag een volledige en hartstochtelijke STEUN aan Nederlandse cultuurdragers zoals Hollandse en Vlaamse schrijvers, dichters, theatermakers, muzikanten, schilders etc. Deze mensen worden nu in de marge gedwongen en verplicht om zich eerst als succesvolle ondernemer te profileren voordat ze aan hun kunstzinnige hartenkreten toe zijn.
Toch zijn die kunstzinnige vormgevingen wel degelijk winstgevend. Als we alleen al kijken naar de financiële waarde van een Manneken Pis, een simpel zeikerdje dat miljoenen per jaar oplevert, de Eiffeltoren in Parijs, Marble Arch in Londen of de Gaudi -werken in Barcelona, dan zien we dat deze vomgevingen een massale hoeveelheid geld in het laatje brengen. Bingo! Het enige dat telt voor ons Hollanders.
Ja toch?
OK dan , de sombere opgepoetste schilderijtjes van Rembrandt c.s. daargelaten.
Of denk aan de Scandinavische film-export: levert miljoenen /miljarden op!
Dat zijn landen met nog geen derde van de Nederlandse bevolking, die zo’n 80 jaar geleden al duidelijk en bewust gekozen hebben voor het voortbestaan van HUN EIGEN cultuur en taal.
En Nederland? Daar praten we ondertussen perfect Amerikaans.
Nederland loopt op cultureel vlak zo’n 80 jaar achter op de Denen, Zweden, Noren, Finnen.
Nou en?
Maar cultuur is poen!
En cultuur is ook identiteit, een eigen bakkes.
Door NU een keuze te maken: AFSCHAFFING of BEHOUD van de Nederlandse taal bespaart u miljoenen Euro.
Fantastisch toch?
De vraag is zelfs of het Nederlandse volk het überhaupt in de gaten zal hebben dat hun moerstaal is afgeschaft. “Met stille trom vertrokken.”… Waarschijnlijk zal er niemand in Nederland protesteren tegen een afschaffing.
Een Goebbels had zich geen vollediger en gehoorzamer onderwerping aan zijn propaganda durven voorstellen…die Holländer DENKEN sogar auch noch in unserer Sprache!
Toch…Waarom geen constante Nederlandse of Europese tegenhanger van ons dagelijks aankotsende Amerikaanse propaganda zoals
NY, Los Angeles Dodgers , Stars ’n Stripes etc. etc. ?
Waarom die dollarpropaganda niet op onze kleding vervangen door hardnekkige teksten als Waddinxsveen Zuid, Mariapolder, Zutphen, Schin op Geul, Slochteren en Vlaardingen?
Kunnen we het ons voorstellen dat een New Yorker met Den Haag op zijn bloes rondloopt?
Waarom die Hagenees dan wél met die N.Y.-reclame?
Mocht u het FINANCIËLE – we hebben het hier uiteraard niet over cultuur– belang erkennen van mijn suggesties en die in de praktijk willen brengen- wil ik hierin ook financieel erkend worden met 1 procent van de bespaarde kosten. FOR SURE.
Thank you ever so much.
Groet,
Ton de Wit. Brussel. Nederlandse toneelschrijver, regisseur en acteur in Brussel.
graag zou ik de buurtbus willen rijden
Hoi,
Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
Groet W. Kemperman Wehl
Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws
ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt
Dag Jolien, Heb je belangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon of kijk voor meer informatie op http://www.vrijwilligerscentraledoetinchem.nl of via info@vrijwilligerscentraledoetinchem.nl 0314-366734. Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws