Miljarden nodig voor structurele investeringsagenda Achterhoek

Door Mark Ebbers

DEN HAAG/ACHTERHOEK – Op initiatief van 8RHK ambassadeurs presenteerden Achterhoekse bestuurders, ondernemers en anderen zich aan politiek Den Haag. Woensdag 19 juni vond de twaalfde editie van het Achterhoeks Lentefestival plaats in Nieuwspoort. Voor 2022 gebeurde dat onder de naam Achterhoeks Lentediner. Het overkoepelende thema dit jaar was Regiolab. Er was een interactief programma verdeeld over vijf verschillende subthema’s, waarbij iedereen in groepen uitleg kreeg en in gesprek ging, in de vorm van spellen en visualisaties. Mark Boumans leidde de avond in met de woorden: “Elke regio telt, en zeker ook de Achterhoek.” Ruim dertig kamerleden en medewerkers van Haagse departementen namen deel aan het festival dat duurde van 18.00 tot 21.00 uur.

In de bus vanuit de Achterhoek naar de hofstad werd onder leiding van ‘reisleider’ Sjoerd Weikamp tijdens de reis naar het westen de kennis van de Achterhoekers getest met een aantal quizvragen. Een opvallend weetje dat naar voren kwam uit een van die vragen: met de fiets van Winterswijk naar Mariënvelde ben je 53 minuten onderweg, met het openbaar vervoer 52 minuten …

Miljarden
De Achterhoek is een van de tien regio’s waarmee het Rijk een langjarige investeringsagenda ontwikkelt vanuit het programma Elke Regio Telt. 8RHK ambassadeurs noemde als belangrijkste lobbydoel voor deze editie van het Lentefestival de mate van investering vanuit het Rijk voor deze structurele investeringsagenda voor de Achterhoek. Daarvoor zijn miljarden nodig.

Professor voor een dag
Boumans, voorzitter van 8RHK ambassadeurs, was voor deze dag benoemd tot labprofessor. “In de Achterhoek kunnen we bouwen en kansen voor groei verzilveren. Niet voor kortlopende experimenten, met allerlei bureaucratische regels en lastige verhoudingen, maar in het gedachtegoed van Elke regio telt: structureel, in gezamenlijkheid voor onze toekomstige welvaart.” Hij wees erop hoe een nadeel ook een voordeel kan zijn: “Op het gebied van vergrijzing en ontgroening ligt de Achterhoek een jaar of twintig voor, dat kan in dit geval gunstig zijn, een regio om op kleinere bevolkingsschaal dingen uit te proberen.”

Achterhoeks lekkers
Ook al is de naam van het netwerkevenement enkele jaren geleden veranderd van Lentediner in Lentefestival, ook dit keer werd er wel degelijk smakelijk gegeten: de Achterhoekse chef Bas Diks en zijn team serveerden na elk blok een gerecht van Achterhoekse ingrediënten.

Vijf subthema’s
De vijf concepten waarin het Regiolab was uitgewerkt, waren: Gezondheid, Wonen, Mobiliteit, Circulair en Onderwijs & Arbeidsmarkt. Dat laatste subthema werd behandeld in een Ideeëntheater waarin regionaal talentenfonds Opijver zich presenteerde. Bij Circulair ging het onder andere over een zelfvoorzienend landschap en bij Mobiliteit kwam natuurlijk de A18/N18 aan de orde.

AI-motie
Een nieuw experiment was de allereerste Artificial Intelligence motie, waarvoor de gesprekken van de avond dienden als input. De motie die rechtstreeks indienbaar is voor Kamerleden, verzoekt de regering een structureel investeringsprogramma voor de Achterhoek overeen te komen voor de duur van twintig jaar en hiervoor gemiddeld 100 miljoen euro per jaar aan middelen en menskracht ter beschikking te stellen. Deze motie werd ter afsluiting van het Lentefestival voorgelezen door de twee makers.

NSC-minister: ‘goede timing’
Eddy van Hijum, lid Tweede Kamerfractie Nieuw Sociaal Contract (NSC) en beoogd toekomstig minister van SZW: “Het is belangrijk dat de Achterhoek zich in Den Haag presenteert, om te laten zien ook welke kansen de Achterhoek biedt, zodat we vanuit Den Haag ons daar ook aan kunnen verbinden. En het is goed dat de Achterhoek zich juist op dit moment manifesteert. Er is een nieuw hoofdlijnenakkoord, daarin staat dat er een structurele investeringsagenda moet komen voor alle regio’s. Dus: een goede timing om met je agenda voor de dag te komen.”

Met 65
octrooiaanvragen
per 100.000
inwoners zijn
we na Delft
en Eindhoven
de meest
innovatieve
regio
van Nederland’

Innovatieve regio
Met 23 Tweede Kamerleden, waaronder bekende namen als Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas, veel aanwezigen van verschillende Haagse departementen, en de bezoekende ondernemers en bestuurders vanuit de Achterhoek, had het Lentefestival een goede opkomst. Boumans riep op de potentie van de Achterhoek te benutten: “We lopen met verschillende projecten voorop. Als experimenteerregio in de landbouw, als koploper in omgang met vergrijzingsvraagstukken, met omscholing in de arbeidsmarkt, met inrichting van een toekomstbestendig vervoerssysteem, in biobased woningbouw, en ga zo maar door. Twee dagen geleden kwamen we opnieuw als derde regio van Nederland uit de bus als het gaat om innovaties. Met 65 octrooi-aanvragen per 100.000 inwoners zijn we na Delft en Eindhoven de meest innovatieve regio van Nederland. En dat zonder universiteit. Van het nieuwe kabinet verwachten we vanaf 2 juli ook witte rook op een structurele investeringsagenda voor de Achterhoek. Met voldoende menskracht en middelen.”

En nu …
Op de terugreis naar de Achterhoek werd in de bus tevreden teruggekeken. “Wat het concreet op gaat leveren, zo’n Achterhoek Lentefestival, blijft afwachten”, zei wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk beaamde dat: “Volgende week presenteert een andere regio zich aan Den Haag.” In elk geval heeft de Achterhoek zich weer laten zien.

Mark Boumans. Foto: Jerry Lampen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien