DOETINCHEM – De van ‘boer-tot-bord-beleving’ zit in het bloed bij het team van Restaurant Lokaal. Het is wel duidelijk dat het uitstekend mogelijk is om duurzaamheid en kwaliteit ook in topkeukens met elkaar te combineren. Korte ketens, inkoop in de regio, verantwoorde producten uit het seizoen en vierkantsverwaarding dragen bij aan een regeneratieve economie. En daar komt binnenkort bij: groenten en fruit van het eigen stadslandbouwproject waar de lokale samenwerkingen uitgedragen worden. Chef-kok Bjorn Massop mocht deze week voor de vierde achtereenvolgende keer de Groene Michelinster in ontvangst nemen. Een schitterende bekroning op zijn harde werk en duurzame visie. Restaurant Lokaal blijft natuurlijk vooral doen waar ze goed in zijn: gasten laten genieten en beleven tijdens een heerlijke avond uit.

Een duurzame culinaire reis door de Achterhoek
De Achterhoek zit vol met eigen tradities en barst van het gemeenschapsgevoel. De vele kleine en grote boerenbedrijven waarmee Restaurant Lokaal samenwerkt, dragen op eerlijke wijze zorg voor hun producten. Gasten krijgen aan tafel uitleg over de leveranciers en kunnen meer informatie over hun visie vinden op de menukaart. Naast de inkoop bij lokale bedrijven gaat Chef Bjorn Massop graag wildplukken in nabijgelegen bosgebieden. De menukaart is een duurzame culinaire reis door de regio en is aangepast op de seizoenen. Zo wordt bijvoorbeeld alleen wild gebruikt dat in het seizoen geschoten kan worden. Dan biedt het restaurant ook een speciaal wildmenu aan en een vega ‘wild’ menu, dat zeer verrassend is qua smaken.

Chef Bjorn Massop: “Dat we voor de vierde keer op rij de Groene Michelin Ster hebben ontvangen, maakt me ontzettend trots en dankbaar. Deze ster erkent niet alleen ons harde werk, maar ook de visie die we uitdragen. Voor ons draait het om een circulaire aanpak, waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elke schakel in het proces. De Groene Michelin Ster bevestigt dat onze focus op regeneratieve landbouw en korte ketens de juiste weg is naar een voedselsysteem waarin we samen voorzienend zijn.”

Vooruitstrevend stadslandbouwproject
Om de duurzame visie verder door te trekken, gaat deze maand de aanleg van een groot stadslandbouwproject van start op Buitenplaats Park Ruimzicht. Het doel van dit vooruitstrevende project is om te laten zien hoe we samen met de lokale agrariër een positieve impact kunnen hebben op mens en natuur. Het wordt een sociale plek met minimale verspilling, waar de bodem niet uitgeput maar juist hersteld wordt, en een groot deel van de groenten en fruit van Restaurant Lokaal op deze plek zelf worden verbouwd. “We willen laten zien hoe natuur en samenleving elkaar versterken. Dit doen we door het geven van rondleidingen en workshops, het aanbieden van vergaderingen in een inspirerende omgeving, de verkoop van verspakketten en door een broedplaats te zijn voor sociale ontmoetingen. Educatie is een belangrijk onderdeel: we laten bezoekers van jong en oud zien hoe je eenvoudig kan bijdragen aan een betere wereld.” De land- en tuinbouw wordt gerund door vrijwilligers, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is dit project een kans om contacten op te bouwen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Fotobijschrift: Chef Bjorn Massop is trots op de vierde Groene Michelinster op rij. Foto: PR

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • 16 september, 2024

    graag zou ik de buurtbus willen rijden

    Geplaatst door
    Frans
  • 30 december, 2023

    Hoi,
    Bij mij is belangstelling als chauffeur voor de buurtbus.
    Groet W. Kemperman Wehl

    Geplaatst door
    W.Kemperman
    • 6 februari, 2024

      Dag meneer, mevrouw Kemperman, Heeft ubelangstelling voor een vacature? Neem dan rechtstreeks contact op met de betreffende organisatie/contactpersoon Ron Blomsma (06-16665231) of coördinator Alexander Rutjes (06-48082628)of kijk voor meer informatie op http://wwwbuurtbusmontferland.nl Met vriendelijke groet, team Achterhoek Nieuws

      Geplaatst door
      admin
  • 8 september, 2023

    ik wil graag vrijwilligerswerk doen, maar niet koken. Heb altijd met PG mensen gewerkt

    Geplaatst door
    Jolien